Krostate me recel - Crostata alla marmellata
Krostata eshte nje embelsire e pergatitur me pasta frolen si baze dhe, ne kete raste, e mbushur me recel luleshtrydhe.
Ky lloj keku eshte i thjesht per te tu gatur dhe ideal per te ngrene ne mengjese ose mbasdite me nje filxhan kafe, caj ose nje gote shumesht.
Ky lloj keku eshte i thjesht per te tu gatur dhe ideal per te ngrene ne mengjese ose mbasdite me nje filxhan kafe, caj ose nje gote shumesht.
Pasta frola e perdorur si baze mund te pergatitet mbremjen para gatimit te krostates ose mund te perdoret ajo e gatcme.
Perberesti per nje tave me 26 cm diameter
- pasta frola klasike
- 400g recel i deshiruar
- pak qumesht ose nje veze e rrahur
Pergatitja
- Ndize furrin ne 180°C qe te ngrohet nderkohe qe pergatitet embelsira.
- Hape brumin ne nje tavolin pune me nje okllahi (mundesisht nje te trash) deri kur te kesh nje pete te trash 5-6 mm. Nese pasta frola ishte ne frigorifer, prit 5 minuta per te hapur pete kshu qe mos te cahet duke e hapur.
- Ve peten tek nje tepsi te lyer me gjalp duke u ndimuar me okllahin. Per te vene pete me thjeshtesishte tek tava mund te hapesh ate siper nje leter kuzhine.
- Me nje thike pre brumin e tepert dhe rregullo anet me gishte qe te marri formen e tepsise.
- Shpo brumin me nje prirun rrethe gjithe bazes.
- Mbushe pasta frolen me recelin e deshiruar dhe niveloje mire me nje luge ne menyre qe receli te jete ne te njejten trashesi ne te gjithe bazen.
- Hap brumin e tepert dhe preje ne shirita te trasha rreth nje centimeter.
- Ve shiritat siper recelit horizontalisht dhe vertikalisht per t'i dhene kekut pamjen klasike te krostates.
- Lyej shiritat me pak vez te rrahur.
- Gatuaje krostaten ne furre te ngrohte me 180°C per 25-30 minuta.
- Krostata haet ne temperatur dhome dhe mund te mbahet e mbuluar deri ne tre dite.