Tiramisù klasike - Receta origjinale


Tiramisù-ja eshte embelsira italiane me e njohur ne te gjithe boten.
Veriantet e kesaj embelsire jane te shumeta por receta klasike eshte ende me e perdorura.


Perberesit per 6 porcione
  • 500g maskarpone
  • 300g biskota savoiardi
  • 150g sheqer
  • 6 veze te fresketa
  • 8 filxhan kafe (600ml) espresso ose moka
  • kakao pluhur
Pergatitja
  • Pergatite kafen (ose moken) qe do te nevojitet per le lagur biskotat, hidhe ne nje tase te vogel dhe leje te ftohet.
  • Ndai te verdhat e vezes nga te berdhat.
  • Me ndihmen e nje rrahesi elektrike, rrih te verdhat e vezes me gjysmen e sheqerit (75g) per disa minuta deri sa te formohet nje perberje kremose me nje gjyre te verdhe te hapur.
  • Shto pak nga pake maskarponen duke vazhduar rrahjen ne shpejtesi minimale deri sa te kesh nje krem homogjene.
KESHILLE: Nese deshiron ne kete pasazh mund te shtosh 50g Marsala ose Rum

  • Gjithashtu, rrih te bardhat e vezes ne nje ene tjeter.
  • Shto sheqerin pak nga pak kur vezet te vazhdojne te bejne nje shkume.
  • Rrihi vezet deri sa te formohet nje mas e bardhe qe nuk bie nga ena.
  • Shto te bardhat sapo te rrahura ne kremin me maskarpone 2-3 luge ne nje here duke perzier me kujdes nga poshte ne larte deri sa te jen bashkura te dy masat.
  • Kremi tiramisù-se eshte gati. Nese don te beshe nje pune me te sakte mund te fusesh kremin ne gje xhep pasticerije dhe ta lesh te pushoje 30 minuta ne frigorifer.
  • Ve pak krem ne taven qe do te perdoresh per tiramisun (ose ne nje baze)
  • Lagi biskotat savoiardi ne kafen te pergatitur me pare duke bere kujdes qe te mos jene shume te lagura por as shume te thata: biskotat duhet te thithin kafen por nuk duhet te thyhen.
  • Mbulo biskotat me nje shtrese krem.
  • Sperkat me pak kakao.
  • Tani pergatit shtresen e dyte duke vendosu nje rrjesht me biskota siper kremit dhe mbulo me kremi te ngelur.
  • Vendos tiramusun ne frigorifer per te pakten dy ore dhe para se te sherbehet embelsira sperkate siperfaqen me kakao.
KESHILLE: Kakao ne siperfaqe keshillohet te shtohet ne funde sepse ne frigorifer laget.
                     Ne vende te kakaos mund te perdoret cokollate ose mund te perzihen.



commenti
commenti
Komento me profilin te deshiruar:
commenti google
commenti blogger
commenti facebook

Commenti

Post popolari in questo blog

Si te bejme nje krem pasticerie perfekte

Salce bolonjeze - Ragù alla bolognese