Rizoto me kerpudha - Risotto ai funghi
Risotto eshte nje metode tipike e gatimit te orizit ne kuzhinen italiane.
Karakteristika kryesore e kesaj pergatitjeje eshte mirembajtja e amidave qe ne fund te gatimit i lidh kokrrat e orizit midis tyre si nje krem.
Rizoto me kerpudha eshte nje recet ideale ne vjeshte stina e ketyre te fundit.
Perberesit per 4 porcione
- 280g oriz
- 300g kerpudha
- 1 thelpni hudher
- 1 qepe
- 1/2 gote vere te bardhe
- 30g gjalpe
- 20g djathe parmixhano
- kripe
- piper
- majdanoz
- 1 liter uj
- 1 dado vegjetal
Pergatitja
- Vendos ne zjarr nje tenxhere me 1 liter uje dhe 1 dado perimesh. Lengu duhet mbajtur gjithmone duke vluar ne menyre qe kur t'ia hedhesh rizotos te mos ngadalesohet gatimi.
- Nderkohe, pastro kerpudhat duke i hequr dheun nga pjesa e kembes. Kujto qe kerpudhat e fresketa nuk duhen lare.
- Priti kepudhrat ne feta te holla dhe le ato ne nje ane.
- Pergatite perberesit te tjere: gri himet qepen dhe majdanozin, me kurrizin e thiken shtype hudhren (ose grije himet nese nuk don te ta heqesh ne fund te gatimit), gri dhjathin nese nu e ke gati.
- Ve ne zjarre nje tigan mjafte te thelle i sperkatur me pak vaj ulliri, shto hudhren te shtypur me kurrizi e thikes dhe qepen e grire himet.
- Kur qepa te jete skuqur, shto orizin dhe duke e perzier le te marri pak ngjyre.
- Sperkate me gjyse gote vere te bardhe dhe le qe orizi te thithi lengur.
- Kure masa te jete thare, shto 4 garuzhde leng perimesh.
- Tani shto edhe kepudhrat dhe le orizin te valoj duke shtuar leng sa here qe rizoto thahet. Mos harro ta perziesh vazhdimisht qe orizi te mos ngjitet dhe te gatuhet uniforme.
- Kur lengu te jete mbaruar dhe orizi nuk eshte thare plotesisht, fike zarrin, hiqe thelpin e hudhres dhe shto gjalpin te prere ne kuba te vogla, djathin, majdanozin dhe piperin dhe kripen nese eshte e nevojshme.
- Perzije rizoton mire per 1-2 minuta dhe sherbeje akome te ngrohte.